Peter I o Rusia - ka Tsar hope loa o ʻO Rusia a pau (mai ka makahiki 1682) a me ka Emperor All-Russian mua (mai ka makahiki 1721).

ʻO ke kiʻi o Peter I na Jean-Marc Nattier, 1717

Lunamakaainana o ka moʻokūʻauhau Romanov. Ua hoʻolaha ʻia ʻo ia i mōʻī i ka makahiki 10, hoʻomaka ʻo ia e noho aupuni kūʻokoʻa mai 1689. ʻO kona kaikuaʻana ʻo Ivan ke aliʻi hui pū o Peter (a hiki i kona make ʻana i ka makahiki 1696).

Mai ka wā ʻōpio, e hōʻike ana i ka hoihoi i ka ʻepekema a me ke ʻano o ke ola ʻana, ʻo Peter ka mea mua o nā tsars Lūkini e hele lōʻihi i nā ʻāina o ʻEulopa Komohana. I kona hoʻi ʻana mai ia, i ka makahiki 1698, ua hoʻokumu ʻo Peter i nā hoʻoponopono nui o ka mokuʻāina ʻo Rūsia a me ka nohona pili kanaka. ʻO kekahi o nā pono o Peter ʻo ka hoʻonui ʻia ʻana o nā panalāʻau Lūkini ma ka ʻāina Baltic ma hope o ka lanakila ʻana i ke Kaua Nui ʻĀkau Nui, kahi i hiki ai iā ia ke lawe i ka inoa o ka Emepera Lūkini ma 1721.

Ma ka ʻepekema mōʻaukala a me ka manaʻo o ka lehulehu mai ka hopena o ke kenekulia 18 a hiki i kēia manawa, aia nā loiloi diametrically kū'ē i ke ʻano o Peter I a me kāna kuleana i ka mōʻaukala o Rūsia. I loko o ka moʻolelo mōʻaukala Lūkini, ua manaʻo ʻia ʻo Peter kekahi o nā mokuʻāina koʻikoʻi i hoʻoholo i ke kuhikuhi o ka hoʻomohala ʻana o Rūsia i ke kenekulia 18. Eia naʻe, nui nā mea kākau moʻolelo, me Nikolai Karamzin, Vasily Klyuchevsky, Pavel Milyukov a me nā mea ʻē aʻe, i hōʻike i nā loiloi koʻikoʻi. Ua pani ʻia ʻo ia e kāna wahine ʻo Catherine I o Russia.